Return to site

Banke ustvarjajo denar

Večina ljudi verjame, da komercialne banke (v nadaljevanju: banke) zbirajo denar od varčevalcev in ga potem posodijo naprej. Razlika med obrestno mero za depozite in obrestno mero za kredite ustvarja bančni profit.

Država ni tista, ki ustvari večino denarja. Samo približno 3% denarja obstaja v obliki fizične gotovine, ki jo je ustvarila država (preko centralne banke). Približno 97% denarja, ki ga uporablja prebivalstvo in podjetja, pa obstaja v obliki bančnih depozitov pri komercialnih bankah (v nadaljevanju: banke).

Banke to posredništvo (med depoziti in krediti) sicer opravljajo, vendar to posredništvo predstavlja izjemno majhen delež njihovega posla. Veliko bolj pomembna je bančna aktivnost, ko banka ustvari denar. V trenutku, ko banka odobri in knjiži odobreni kredit , banka ustvari denar v obliki elektronskih številk. Ko komitent mesečno odplačuje odobreni kredit, ta del elektronsko ustvarjenega denarja izgine, se izbriše.

 

Banke torej ustvarjajo denar z vpisom številk na ekran, denar ustvarijo iz ničesar. In prav ta moč bank, da ustvarjajo denar z dajanjem kreditov, pri čemer jih centralna banka ni sposobna učinkovito omejevati, je obravnavana kot glavni razlog za finančno krizo 2007-2009. Ker so bili ukrepi v času finančne krize usmerjeni v ohranitev vloge banke pri kreiranju denarja, se bo zagotovo finančna kriza ponovila.

 

Poenostavljen primer:

Ljudje, ki hočejo ustanoviti Novo Banko morajo dobiti licenco od centralne banke. Kriterij za izdano licenco so nekaznovanost, certificiranost in bančne izkušnje.

Da bi začeli posojati, morajo imeti v startu nekaj svojega denarja in kupiti določeno količino Državnih obveznic. Državne obveznice so enako dobre kot zlato, ker jih podpira Država. (Državne obveznice, gilts v Veliki Britaniji, Tresury Bills v ZDA, bunds v Nemčiji).

 

Nova Banka mora položiti te obveznice na račun (tako imenovani Račun za Rezerve) pri Centralni Banki. Na ta način državne obveznice prevzamejo vlogo zlata iz starih časov. Vse banke imajo Račun za Rezerve pri Centralni Banki.

 

Ko banka odobri kredit, odtipka vsoto kredita v računalnik in s tem ustvari elektronsko obliko denarja.

 

Torej, ko g. Novak vzame hipotekarni kredit v Novi Banki, Nova Banka odtipka znesek kredita v računalnik na račun g. Novaka. V zameno g. Novak podpiše, da bo vrnil kredit (glavnico in obresti) v mesečnih obrokih.

 

Povzemimo, kako ta transakcija zgleda z vidika banke:

1. Nova banka odobri kredit g. Novaku

Nova Banka: Komitentovi depoziti (nov kredit) 100€

Brkini Banka: Komitentovi dolgovi 0€

2. G. Novak kupi hišo od g. Bandela. Prodaja hiše povzroči transakcijo 100€ v Brkini Banko

Nova Banka: Komitentovi depoziti 0€

Brkini Banka: Komitentovi depoziti 100€

3. G. Novak proda jahto g. Bandelu in 90€ je bilo prenesenih nazaj na račun g. Novaka pri Novi Banki.

Nova Banka: Komitentovi depoziti 90€

Brkini Banka: 10€

 

Add paragraph text here.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly