Return to site

Bankrot Zahoda 5. del: Reševanje finančnega sistema

Na sceno so stopile centralne banke (v ZDA banka FED, v EU pa Evropska centralna banka ECB). Začele so tiskati denar brez pokritja s ciljem rešitve neoliberalnega kapitalizma (z akterji: banke, investicijske banke, investitorji) pred zlomom.

Zagovorniki deregulacije, svobodne konkurence, svobodnega trga in vseh vidikov liberalizacije so se zatekli po pomoč k državi, torej tisti instituciji, katero so pred razpadom finančnega trga poniževali, dajali v nič in odstranjevali iz gospodarstva.

Centralni banki (FED, ECB) sta tiskali v prvi finančni krizi in še vedno tiskata denar brez pokritja in ga plasirata v bankrotirani finančni sistem. ECB je tiskanje denarja in odkupovanje brezvredenih derivatov od bank poimenovala Quantitative Easing (QE). Nikoli pa se centralni banki nista lotili temeljite reforme bančnega sistema, ki bi že v osnovi onemogočil akterjem finančnega sistema takšna tveganja.

To, kar državljani vidimo, je ena sama predstava. Medtem ko ZDA kongres ali Evropski parlament razpravljata, kolikšen bo novi kontingent svežih bankovcev za podporo propadlim bankam in finančnim podjetjem (za igre na srečo), v resnici centralni banki kontinuirano pumpata denar v finančni sistem. Marsikdo od osveščenih državljanov vidi, da se ostra polemika o monetarni politiki in bančnem sistemu izvaja med politiki, za katere je možno z veliko stopnjo verjetnosti trditi, da le-ti pričakujejo dodatno plačilo za reševanje pohlepnih bankirjev.

Nekateri viri trdijo, da je bilo v finančni sistem vloženo 16.115 milijard dolarjev v obdobju 1.12.2007 do 21.7.2010.

Kdo je dobil ta novo natiskani denar brez pokritja? Seveda so ga dobili tisti, ki so bili najbolj zaslužni za razpad finančnega sistema:

Citygroup – 2.513 milijard dolarjev, Morgan Stenly-2.041 milijard dolarjev, Mary Leanch -1.949 milijard dolarjev, Bank of America – 1.344 milijard dolarjev, Goldman Sachs – 814 milijard dolarjev, Royal bank of Scotland -541 milijard dolarjev, Deutche bank – 354 milijard dolarjev, UBS Switzerland – 287 milijard dolarjev, JP Morgan -391 milijard dolarjev, Credit Swiss -262 milijard dolarjev, Lehman Brothers-183 milijard dolarjev itd.

Po nekaterih ocenah se pumpanje denarja brez pokritja v finančni sistem nadaljuje. Nekateri trdijo, da je bilo v obdobju 2007-2019 vneseno v bančni sistem 200.000 milijard evrov in dolarjev.

Kdo ima največ koristi od tega novo natiskanega denarja? Pokazatelji za obdobje 2009-2019 jasno prikažejo, da so največ pridobili bogati milijarderji. Nekateri trdijo, da se jim je kumulativno povečalo bogastvo iz 151 milijarde na 569 milijard evrov.

Na osnovi prej navedenih podatkov je možno trditi, da v takšnem finančnem sistemu (ki je del neoliberalnega kapitalizma) bogati postajajo še bolj bogati, izginja srednji sloj in revni postajajo še bolj revni.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly