Return to site

Mednarodno komunikacijsko omrežje

Odvisnost od upravljalcev

Bančni sistem vsake države je vključen v medbančno komunikacijsko omrežje, ki se uporablja za izmenjavo sporočil med bankami in mednarodne plačilne transakcije. Kdor je lastnik takega medbančnega komunikacijskega omrežja upravlja s plačilnim sistemom držav članic, z njihovo vpetostjo v mednarodno gospodarstvo.

 

V Sloveniji se uporablja SWIFT mednarodno komunikacijsko omrežje, ki povezuje 11.000 finančnih institucij v več kot 200 državah. SWIFT-Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ima sedež v Belgiji, člani uprave pa so izvršni direktorji ZDA bank, katerim ZDA zakon omogoča ukrepati proti katerikoli banki (in državi). Nazadnje je SWIFT sprejel sankcije proti Iranu.

 

Centralna banka Rusijje je razvila svoj sistem imenovan SPFS-System for Transfer of Financial Messages kot odgovor na grožnje iz Washingtona (v letu 2014), da bo izključil Rusijo iz SWIFT sistema. Prve plačilne transakcije med nebančnimi podjetji so bile izvedene v Decembru 2017. Rusija se pogaja s Kitajsko, Turčijo in Iranom (oz. njihovimi regulatornimi agencijami) o integraciji SPFS sistema v interne plačilne sisteme teh držav. Vodja ruske parlamentarne komisije za finančne trge, g. Aksakov trdi, da je SPFS postal bolj popularen od SWIFT-a.

 

Tudi EU je v času ZDA sankcij proti Iranu razmišljala o razvoju svojega medbančnega plačilnega omrežja kot alternativa SWIFT-u. Bruselj ni zadosti podprl te iniciative, zato so mnoge evropske firme bile prisiljene zapustiti Iran oz. si razviti barter/clearing sistem poslovanja z Iranom.

Tudi Kitajska je razvila svojo alternativo SWIFT-u. Kitajski sistem se imenuje China International Payments System (CIPS) in se uporablja za poslovanje med Kitajsko in Rusijo.

 

Znotraj EU in Evro območja se uporablja SEPA-Single Euro Payments Area, kjer lahko posamezniki, gospodarske družbe in drugi uporabniki plačilnih storitev v bankah izvajajo plačilni promet v evrih pod enakimi osnovnimi pogoji, pravicami in obveznostmi. Subjekt uporablja en bančni račun s poenoteno strukturo podatkov (IBAN). S tega računa se enostavno opravljajo evrske plačilne transakcije v Evro območju. SEPA se uporablja v Islandiji, Lichstensteinu, Norveški, Švici, Andori, Monaku, San Marinu in Vatikanu. Za plačevanje se lahko uporabi ista kartica, zato se zmanjša potreba po gotovini.

Add paragraph text here.

Add paragraph text here.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly