Return to site

Padec cen nafte

Možne posledice

Zmanjšanje cen nafte ima več razlogov. Nekateri razlogi so npr. epidemija corona virusa, OPEC+ odločitev o zmanjšanju količine proizvodnje…

 

Ne glede na razlog za padec cen nafte so si komentatorji enotni, da bo to znižanje cen kratkotrajno. Kaj je torej možen skriti namen znižanja cen nafte?

Geopolitično gledano, bo znižanje cen nafte vplivalo na Rusijo manj kot na ZDA in Saudsko Arabijo, ker je proizvodnja ruske nafte cenejša in ker so Rusija in njena naftna podjetja manj zadolžena.

 

Na mikroekonomskem nivoju bo vpliv znižanja cen nafte zagotovo zelo kompleksen. Glavni strateg za Euro Pacific Capital g. Peter Schiff verjame, da bo veliko zelo zadolženih naftnih podjetij bankrotiralo. Tista podjetja, ki so dobro kapitalizirana, bodo preživela to krizo. Potrošniki (v ZDA) se ne smejo veseliti teh nižjih cen nafte, ker se pričakuje gospodarska recesija in s tem ponovno povišanje cen nafte. V recesiji bodo mnogi zgubili službe.

 

Z vidika monetarnega sistema pa je znižanje cen nafte razkrilo kritičnost napihnjenega ZDA dolarskega kreditnega balona (US dollar debt bubble). Tiskanje dodatnega denarja se nadaljuje, a mnogi strokovnjaki opozarjajo, da se s tem samo odlaga neizogiben pok prenapihnjenega balona, ki se dotika prav vseh ZDA ekonomskih sektorjev.

 

Pomembno se je vprašati, ali smo mogoče priča drugi fazi velike finančne krize iz leta 2008. Glede na to, da so isti pokvarjeni bankirji dobili v upravljanje po krizi še več denarja (kreditnih linij), je bilo nerealistično pričakovati, da se kreditni balon ne bo pojavil.

Prva opazovanja sugerirajo bistveno razliko med krizo 2008 in današnjim pojavom znižanja cen. Leta 2008 so vsi kupovali dolarje, sedaj pa jih prodajajo. (Proces prodaje dolarja predvsem iz rezerv Rusije in Kitajske traja že vsaj dve leti.) Prav zaradi tega je zelo verjeten kolaps dolarja in njegova zamenjava kot rezervne valute (mogoče s Kitajskim yuan-om).

 

Vlada ZDA nima lahke naloge. Lahko se odloči pomagati naftni industriji, da bi preprečila verižno reakcijo propadov v vseh sektorjih. Vsekakor bo vlada ZDA morala ponovno reševati tudi banke. Tiste banke, ki so trdile, da so leta 2008 prevelike, da bi propadle, so dandanes še večje. Zaradi odsotnosti sistemskih ukrepov v bančni industriji, ki bi preprečili nastajanje napihnjenih kreditnih balonov, je zelo verjetno, da bo potrebno reševati tudi banke.

 

Moramo počakati na razplet in upati na najboljše ter zaščititi naše premoženje, še posebej tisto, katerega hranimo na bančnih računih. Bail-in in državna garancija za depozite ne dajeta dovolj trdnega zaupanja v varnost našega premoženja, katerega smo zaupali bankam.

 

Zmanjšanje cen nafte ima več razlogov. Nekateri razlogi so npr. epidemija corona virusa, OPEC+ odločitev o zmanjšanju količine proizvodnje…

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly