Return to site

Švicarska gospodarska stabilnost

Komplementarna valuta WIR Frank

SWITZERLAND WIR

Mogoče je v Italiji napovedana uvedba valute, ki bo komplementarna Evru, dober blažilec napovedanih negativnih učinkov prihajajoče (finančne) krize.

Uvod

V Švici obstajata dva valutna sistem. Prvi valutni sistem je poznan vsem, Švicarski Frank (CHF) se uporablja v domačem in mednarodnem poslovanju . Drugi valutni sistem – WIR Frank (uradna oznaka CHW) je večini nepoznan, saj se uporablja izključno v domačem švicarskem gospodarstvu in praviloma v poslovanju majhnih in srednje velikih podjetij v turizmu, gradbeništvu, proizvodnji, trgovini na drobno in strokovnih storitvah.

WIR valutni sistem je od uradne monetarne/bančne ureditve neodvisen sistem, kateri je komplementaren CHF sistemu. Upravlja ga WIR Banka. WIR je izključno elektronski denar, ne pojavlja se v obliki papirnatega denarja in kovancev. Vrednost WIR-a je vezana na vrednost CHF.

WIR Banka upravlja kreditni sistem, v katerem WIR banka odobri članu kredit v WIR Frankih in kredit je zavarovan s sredstvi (npr. nepremičninami).

Sistem WIR omogoča povečanje prodaje, denarnih tokov in profitov. Hkrati zmanjša potrebo po CHF denarju, ko sta tako prodajalec kot kupec pripravljena sprejeti WIR kot plačilno sredstvo. Davčne obveznosti so izvzete iz WIR valutnega sistema.

Kako deluje WIR valutni sistem

Vsi zainteresirani podjetniki se včlanijo v WIR Banko in odprejo račun, ki ima v startu stanje nič. Člani medsebojno kupujejo in prodajajo blago/storitve, in se nasploh medsebojno poslovno podpirajo. Povrh vsega člani ponujajo svoje blago in storitve na spletni strani WIR banke in se srečujejo na regionalnih sejmih.

Plačilno sredstvo je WIR in transakcije se zapisujejo na bančnem software-u in bančnih računih članov. WIR Banka simultano poveča stanje na računu prodajalca in zmanjša stanje na računu kupca.

WIR valutni sistem deluje v prvi vrsti kot blažilec negativnih vplivov poslovnih ciklusov. Kupec se lahko odloči, da bo plačal v CHF, WIR ali kombinaciji obeh valut. WIR se lahko uporabljajo samo znotraj Švice, medtem ko so CHF in Evro sprejemljivi v večjih državah.

CHF so potrebni za mednarodno plačevanje in so primarna valuta tudi znotraj Švice. A ko se zmanjša količina CHF v obtoku (npr. v času recesije), WIR postane zelo zaželeno plačilno sredstvo.

WIR in gospodarski cikel

WIR je kreiran v času recesije in »zradiran« v času močne ekonomije. Prav ta blažilni efekt (countercycle) WIR valutnega sistema daje nenavadno stabilnost švicarskemu gospodarstvu že 80 let.

Ko je gospodarski cikel šibek (npr. v recesiji), je veliko težje zbrati zadostno količino CHF za plačilo. Tudi banke omejijo dajanje kreditov v obdobju recesije. Prodajalec se v takih razmerah odloča med tem, ali bo dal kupcu popust (da bi vsaj kaj prodal) ali pa bo sprejel plačilo (delno ali v celoti) v WIR za polno ceno (brez popusta).

Tudi večje firme, čeprav niso članice WIR Banke, se lahko odločijo sprejeti WIR kot plačilno sredstvo. Največkrat se odločijo za sprejem WIR v času recesije, ko se količina CHF v obtoku zmanjša, likvidnost na splošno postane slabša. Če prodajalec sprejme WIR plačilo (delno ali v celoti), potem WIR Banka elektronsko kreira WIR v znesku potrebnem za transakcijo. WIR banka na računu prodajalca (ne-člana) vknjiži povečanje stanja. Član WIR banke pa na svojem računu vknjiži kredit v WIR, a ta kredit ima pokritje v sredstvih (npr. nepremičninah).

Sedaj ima prodajalec WIR na svojem računu in jih lahko uporablja za nakup blaga, materiala ali storitev od ostalih prodajalcih, ki prav tako sprejmejo WIR.

Ko je gospodarstvo močno, gospodarski cikel v porastu, se ne uporablja veliko WIR, ker je v obtoku dovolj CHF tudi za potrebe gospodarskih transakcij. V času krize, podjetje težko pride do kredita, CHF je manj v obtoku, zato je v takih časih WIR banka poveča kreiranje WIR-a in člani povečajo trgovanje z WIR plačevanjem.

Ko se gospodarstvo ponovno okrepi, se zmanjša povpraševanje po WIR. Dolžniki, ki so kreirali WIR posojila za nakup blaga in storitev, imajo sedaj presežek WIR (ker uporabljajo CHF), pošljejo jih nazaj v WIR banko in tako odplačajo svoj WIR dolg. Na ta način se medsebojno izniči WIR in WIR ne obstaja več na računih in v obtoku.

Primer:

Z.Št.

Podjetje

Opis dogodka

Znesek

1.

Podjetje A

Stanje na računu.

CHF 130

WIR 0

2.

WIR banka

Odobri kredit podjetju A, ki zavaruje kredit z voznim parkom.

WIR 100

3.

Podjetje A

Stanje na računu

CHF 130

WIR 100

4.

Podjetje A

Plača podjetju B dobavljen les v znesku 100 CHF.

CHF 30

WIR 70

5.

Podjetje A

Stanje na računu

CHF 100

WIR 30

6.

WIR Banka

Stanje na računu podjetja A-DOLG

Zaznamek na računu podjetja B-Depozit

Zaznamek na računu podjetja A-Depozit

WIR 100

WIR +70

WIR -70

7.

Podjetje A

Proda poganjalčke podjetju B za poslovna darila v znesku 150 CHF

CHF 80

WIR 70

8.

Podjetje A

Stanje na računu

CHF 180

WIR 100

9.

Podjetje A

Odplača WIR dolg WIR Banki

WIR -100

10.

WIR Banka

Stanje na računu podjetja A-DOLG

Zaznamek na računu podjetja B-Depozit

Zaznamek na računu podjeta A-Depozit

WIR 0

WIR -70

WIR +70

11.

WIR Banka

Skupna količina WIR v obtoku

WIR 0

Sklepne ugotovitve:

1. S kreiranjem fiktivne valute WIR je omogočeno podjetjem v Švici izbalansirati stroške in plačila v času dobrih in slabih poslovnih ciklov tako, da pomanjkanje CHF v obtoku nadomestijo z elektronskim denarjem WIR.

2. WIR v času šibkih gospodarskih ciklov obdrži v podjetjih poslovne aktivnosti in zaposlene na delu, čeprav je v času krize praviloma zmanjšana količina CHF in oslabljena CHF likvidnost.

3. WIR je kreiran po potrebi s kreiranjem dolgov in izničen, ko je dolg odplačan. Prav ta lastnost ni tipična za fiat denar, ker fiat denar ni nikoli izničen.

Add paragraph text here.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly